Cocker spaniel avel

För att vara en ansvarsfull och framgångsrik uppfödare av Cocker spanielvalpar krävs det en hel del. Att ta sig tid och göra ansträngningar är vad som skiljer en bra uppfödare från de dåliga. Det gör att vi slipper en massa sjuka Cocker spaniels och får fram det bästa ur rasen.

Vem som helst kan avla en kull det krävs bara en löpande tik och en villig hanhund och det brukar vara ganska lätt att ordna. Tricket är att avla en kull som uppfyller rasstandardens mått och få fram friska hundar som inte plågas av diverse hälsoproblem under hela sin livstid. Om du sköter sakerna på rätt sätt kan du skapa sociala hundvalpar som blir lätta att få rumsrena.

Cocker spaniel avel - Chadnas

En ansvarig uppfödare bör tänka på vissa saker innan aveln blir av. Både tiken och hanen ska vara friska och bör ha varit det de senaste två åren. Det är en stor del av avelsprocessen att försöka få till så friska valpar som möjligt. Det sista du vill som uppfödare är att avla fram sjuka hundvalpar. Det är inte bara grymt mot valparna om de lider av sina sjukdomar det medför också en stor ekonomisk börda. Alla hundar med hälsoproblem bör kastreras eller steriliseras så de inte kan föra vidare sina sjukdomar till nästa generation. Det är bara helt friska hundar som man bör avla på.

För att säkerställa att hundarna du har tänkt att använda till avel är friska och inte har några dolda sjukdomar är det viktigt att vänta tillräckligt länge innan du börjar avla på dem. Vänta tills hundarna är minst två år gamla innan du börjar med aveln, det ger tillräckligt med tid för dolda sjukdomar att komma upp till ytan. Det gäller både hanar och honor.

Både hanen och tiken ska uppfylla rasstandardens krav för Cocker spaniel. Läs noga vilka krav som gäller och se till att dina tilltänkta avelshundar lever upp till det. Om du är osäker eller inte förstår rasstandarden så visa upp din hund för en erfaren Cocker spaniel uppfödare och fråga om de tycker att din hund håller måttet.

Båda hundarna bör testas innan parningen av en veterinärmedicinsk ögonläkare för att upptäcka om de har några genetiska ögonfel.

En veterinär bör undersöka djuren och konstatera att de är fria från genetiska höftfel. En höftröntgen kan utesluta ifall din hund kommer drabbas av höftledsdysplasi eller inte.

Hanen och tikens stamtavlor bör jämföras för att se till att de inte har några gemensamma släktingar. Det sista den här rasen behöver är fler inavlade valpar.

Se till att du har plats för att ha en stor kull med valpar hemma. En nyfödd Cocker spanielvalp är liten och väger bara ett par hundra gram men de går fort upp i vikt, blir mer aktiva och tar plats.

Socialisera valparna tidigt så de blir bra husdjur åt kommande ägare.

Du måste vara beredd på möjligheten att en valpkull kan kosta dig en hel del pengar. Veterinärkostnaderna kan vara enorma om du får en valpkull med medicinska problem. Därför är det viktigt att teckna en bra försäkring som gärna täcker både graviditet, födsel och sedan valparna.

Avla inte för ofta på en tik. Det bör gå ungefär ett år eller mer mellan kullarna. Du måste veta när du ska sluta avla på en tik. Om allt gått bra med parningen, dräktigheten, födseln och valparna så bör du ändå bara avla tre eller fyra gånger på en tik under hennes livstid. Om det blev en mindre lyckad kull så bör du kastrera eller sterilisera hunden. Du kan inte avla igen och hoppas på ett bättre resultat.

Ha inte fler hundar än vad du har plats för och klarar av. Var öppen för råd och förslag från dem som har varit i din situation. Dela med dig av din kunskap till de som vill lära sig och själva föda upp Cocker spanielkullar.