Pälsvård

En Cocker spaniel behöver inte bara badas och borstas, det krävs mycket mer än så. Skötseln av din hunds päls innefattar också kontroller av öronen, ögonen, klor och tänder.

Om du trimmar din Cocker spaniels päls ofta så hjälper det till att hålla pälsen ren, skinande och hanterbar. Det är viktigt för din Cocker spaniels hälsa att du kollar igenom pälsen på jakt efter loppor, löss och fästingar. Det fastnar också lätt frön och gräs i pälsen som behöver plockas bort innan de skapar tovor som gör att du måste klippa bort det istället. Den tjocka pälsen kan också dölja sår eller hudproblem så kolla igenom pälsen noga när du borstar den så du verkligen ser huden och inte bara borstar på ytan.

svart cocker spanie

Cocker spanielns långa, hängande öron kan lätt samla på sig bakterier och få infektioner. Torka ur de med en lätt fuktad trasa och klipp bort överflödig päls. Peta aldrig in något i innerörat det ska bara torkas ur i ytterörat.

Börja tidigt med att vänja din hund med att du går igenom pälsen, öron och tassar. Det kommer underlätta för både dig och din hund om ni känner er bekväma med situationen och du vet vad som ska göras och din hund vet vad som kommer göras. Dock är det aldrig försent att börja.

Förutom hälsoaspekterna och de uppenbara visuella fördelarna med din hunds trimning så finns några fler fördelar för dig som ägare. Du och din hund kommer stärka ert band när ni utför de här momenten tillsammans, det kan vara avslappnande och få er att varva ner. Det stärker din ställning som flockledare eftersom hundar normalt sett inte tillåter flockmedlemmar av lägre rang ta hand om deras päls.

Cocker spanielns päls är medium till lång. Den har långa, fina, silkeslena hår som ytterpäls och något kortare men mjuk underpäls.

Det finns olika verktyg att använda sig av när du ska trimma och borsta din hund. Ett redskap av bättre kvalitet kommer göra ett bättre jobb och kommer inte slitas ut lika fort.  Jag använder en vass frisörsax och en dovo rakkniv för att trimma min hund. Min hund är väldigt lugnt och jag kan använda en rakkniv säkert.  Använd aldrig en rakkniv på en nervös, spattig hund.  Det är lätt att skära dem om de inte sitter still.

En Cocker spaniel måste borstas minst var tredje dag för att hålla pälsen fri från tovor. Bor ni på landet och är ute mycket i skogen krävs det att du borstar ännu oftare. Om du inte vet hur ofta du behöver borsta din Cocker spaniel så prova att borsta var tredje dag till att börja med. Om det fastnar mycket lös päls på borsten så öka på borstningstillfällena till varannan dag. Om du märker att din hund inte fäller så mycket kan det räcka att borsta en eller två gånger i veckan.

De flesta hundägare väljer att lämna in sin Cocker spaniel till ett hundtrim för att slippa göra jobbet själva. Det kan bli dyrt då det behöver göras var 6-8 vecka. En del väljer att klippa ner Cocker spanielns päls så behövs det inte lika mycket pälsvård. Även om pälsen är kortare måste du ändå borsta hunden regelbundet för att få loss all lös päls och undvika tovor.

Med tanke på Cocker spanielns känsliga personlighet är en tidig introduktion behövlig så att den lär sig att acceptera hantering, borstning, ljud från elektriska maskiner, öronrengöring och alla övriga uppgifter som ingår i pälsskötseln.